Om oss

Gjøvik Arbeidersamfund – sentrums eget Folkets Hus – rett ved Gamletorvet.

Vi leier ut lokaler til alle typer arrangement. Vi har to rom til utleie:

  • Storsalen, plass til 250 personer
  • Castbergsalen, plass til 40 personer

Gamletorvet Spiseri og Spiseriet Bar leier lokaler i samme bygg. Vi har et tett samarbeid, og restauranten stiller med mat til arrangementet dersom det er ønskelig. Det er også mulig å benytte seg av lokalets nyoppussede kjøkken.

 

Historie

Gjøvik Arbeidersamfund ble stiftet i 1875 under navnet Gjøviks Forening, en klart filantropisk forening. Det skulle være et fritt, upolitisk forum for alle hederlige mannspersoner. Den første formannen var fogd Hans Sverre Sommerfeldt, mens drivkraften i foreningen nok var hos nestlederen Aksel Fahlstrøm. Han var sterkt påvirket av den Grundtvigske folkeopplysningstanken og formålet med foreningen var å fremme opplysning blant menigmann. I 1880 gikk denne foreningen sammen med foreningen Venskaben og tok navnet Gjøvik nye Arbeidersamfund.

I 1885 etablerte Gjøvik Arbeidersamfund en syke- og begravelseskasseordning der medlemmene kunne få økonomisk støtte. Gjøvik Arbeidersamfund organiserte også innsamling av penger og klær til ”Fattige Børns Bekledning”, julen 1889 fikk 18 familier hjelp fra denne innsamlingen.

Bygningen settes opp i årene 1888/1889. Johan Castberg er leder for Samfundet fra 1889 (overtar pga Aksel Fahlstrøms dødsfall) til han blir stortingsrepresentant i 1901. Som stortingsmann gjør han seg bemerket som og arkitekten bak konsesjonslovgivningen, barnelover og sosiallover i ulike Venstre-regjeringer.

Bjørnstjerne Bjørnsson holder en rekke taler på Samfundet. Mest kjent er talen ved 100-årsfeiringen for den franske revolusjonen i 1889. Bjørnson benyttet anledningen til å tale for løsrivelse fra Sverige og talen ble kjent over hele landet og nede på kontinentet.

Arbeidersamfundet var i mange tiår byens storstue med alle typer arrangement. Fram til 2.verdenskrig er Storsalen også Bystyresal. Kommunen overtok bygningen rett før krigen etter at den opprinnelige eierforeningen ikke lenger var i stand til å drive Samfundet.

Dagens situasjon

Fagbevegelsen eier huset i dag etter et makeskifte i 1948 mellom kommunen og daværende Folkets Hus i Marcus Thranes gate, som ble fabrikklokale (nå Rema1000). Det er nå 7 fagforeninger som er eiere: Hunton Arbeiderforening, Gjøvik Snekkerforening (nå Industri og Energi), Gjøvik Bygning (nå Fellesforbundet), Gjøvik Jern og Metall (nå Fellesforbundet), Gjøvik Kommuneforening (nå Fagforbundet), samt to foreninger (Kraft og Installasjon) knyttet til det nåværende El og It-forbundet, begge kom fra den tidligere Gjøvik Elektrikerforening. Disse eierne har siden høsten 2010 lagt ned mye ressurser i rehabilitering av lokalene, da først og fremst i det elektriske opplegget, i kjøkken både i 1. og 2. etasje samt ventilasjon. Mange leietakere etterlyser at storsalen tilbakeføres til opprinnelig stil, men dette har ikke blitt prioritert ennå. Det krever betydelige investeringer. Høsten 2016 bestemte derfor eierne at Samfundet skulle selges. Våren 2017 er det inngått avtale med Showstart AS som overtar eiendommen fom 1.september.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Du kan bruka desse HTML-knaggane og eigenskapane: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>